top of page

5 грудня у Білій Церкві відбувся Регіональний Форум «Київщина Інвестиційна: конкуренція за інвестиці

Організатором форуму виступила Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви за підтримки Білоцерківської міської ради, UkraineInvest - Ukraine Investment Promotion Office та Київська обласна державна адміністрація


Протягом 2017-2018 рр. одним з пріоритетів Білої Церкви як центру економічного розвитку Київщини стали формування сприятливого бізнес-середовища та покращення інвестиційного клімату, що дозволило місту зайняти перші позиції в провідних рейтингах міст України, таких як Рейтинг прозорості інвестиційного сектору міст України (Transparent City) та ProZorro Sales.

Перед початком Форуму відбулася прес-конференція за участю заступника Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції України Віктора Довганя, заступника голови Київської обласної державної адміністрації В`ячеслава Кучера та міського голови Білої Церкви Геннадія Дикого щодо розвитку інфраструктури Київської області та створення мультимодального авіаційного комплексу у місті Біла Церква.


Після зустрічі з журналістами Віктор Довгань звернувся з вітальними словами до учасників Форуму, наголошуючи, що Біла Церква є потужним центром транспортної інфраструктури. Згідно затвердженій у травні 2018 р. Національній транспортній стратегії 2030 важлива роль у розбудові інфраструктури відводиться авіаційному транспорту. При цьому, одним з пріоритетних об’єктів, що підлягають реконструкції та модернізації, є Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс. Це вимагає від самого підприємства, міста та області зважених послідовних кроків щодо деталізації бізнес-плану розвитку аеропорту та спільних зусиль щодо залучення інвесторів.


У свою чергу, заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер підкреслив готовність області всебічно підтримувати як інфраструктурні проекти, так і об’єкти промислового призначення на території регіону, зокрема й у Білій Церкві.

Під час панельної дискусії «Управління інвестиційною привабливістю міст та регіонів» Директор муніципального департаменту незалежного рейтингового агентства IBI-Rating оголосив результати оновлених рейтингів інвестиційної привабливості та кредитоспроможності Білої Церкви (Кредитний рейтинг Білої Церкви UaВВВ+, інвестиційний рейтинг - InvA-) та урочисто вручив рейтинговий сертифікат заступнику міського голови Інні Новогребельскій.


Про позитивні тенденції щодо формування сприятливого бізнес-середовища у регіоні та місті зазначив радник міністра Міністерства інвестицій і розвитку Республіки Польща Кшиштоф Сівек. Водночас, на прикладі Польщі експерт підкреслив важливість розбудови дієвої інфраструктури підтримки бізнесу та, зокрема, стимулювання інноваційного мислення та реалізації стартапів. У даному аспекті одним з напрямів діяльності Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви є матеріалізація проекту зі створення бізнес-хабу та, на його базі, запровадження бізнес-інкубаційних програм та програми бізнес-акселерації.

Велику зацікавленість у присутніх представників бізнесу викликало звернення представника ради бізнес-омбудсмена Олега Крикавського щодо співпраці з питань протистояння корупції з боку державних органів, захисту інтересів бізнесу перед державними інституціями, консультування з питань взаємодії з державними структурами.


Окрема увага на Форумі була приділена діяльності Інституцій з обслуговування інвесторів. Так, Віталій Стасюк, менеджер по роботі з регіонами UkraineInvest, наголосив на важливості таких чинників формування інвестиційної привабливості міст як «відкритість» та «швидкість реагування» уповноважених на рівні регіонів осіб на запити потенційних інвесторів. Реалізуючи загальну політику просування інвестиційного потенціалу України, представники UkraineInvest готові налагоджувати співпрацю з окремими містами та регіонами щодо залучення інвесторів за умови готовності регіональних структур до дієвої співпраці.


Одними із ключових факторів розвитку міста та регіону є створення та відновлення інфраструктурних об'єктів. Як зазначила Ольга Бабій, голова наглядової ради інвестиційного фонду, стратегічне планування щодо створення та розвитку таких об'єктів має відбуватися по принципу "знизу-вверх". Не може бути інфраструктурного розвитку території, якщо регіональна стратегія не пов'язана зі стратегією міста. Лише такий логічний підхід дає можливість розбудовувати місто, регіон та державу в цілому.


Не оминули увагою на Форумі і питання діяльності індустріальних та технологічних парків як інституцій по роботі з інвесторами. Як зазначив Андрій Мельник наявність в місті індустріального парку - це одна з ключових точок зростання для міста. Директор Володимир Хмурич розповів про діяльність парку та перспективи для розвитку регіону.


Про пріоритетні напрями інвестування з точки зору інвестора говорив партнер інвестиційної компанії «Horizon Capital» Костянтин Магалецький. Уже маючі інвестиції в Білій Церкві та зважаючи на зростаючий потенціал міста як найбільшого промислового центру Київського регіону, компанія планує розширювати свою присутність у місцевих бізнесах в якості інституційного інвестора інноваційно-технологічних проектів.


Реалізація масштабних інвестиційних проектів в місті є можливою. Одним із найперспективніших з них є проект створення мультимодального авіаційного хабу "Біла Церква". На що, за результатами пре-ТЕО проекту, наголосила Олександра Клітіна, директор Команди підтримки реформ.


Важливим чинником прийняття рішення щодо вкладання капіталу у той чи інший регіон є наявність вже успішно реалізованих проектів. До діалогу на Форум були запрошені представники компаній «Mareven Food Ukraine», «Zammler», заводу пакувального обладнання «Термо-Пак», «Росава». Демонструючи переваги розміщення бізнесу у Білій Церкві компанії поділилися своїми планами подальшого розвитку бізнесу в регіоні, підкреслюючи важливість подальшої розбудови регіональної та місцевої інфраструктури та готовність до співпраці в контексті подальшого розвитку Київщини.


Результати обговорень учасників Форуму та погоджені пропозиції будуть враховані при подальшому корегуванні Стратегії розвитку Білої Церкви та Київської області.


Обрані публікації
Останні публікації
Архів
Пошук по тегам
Ще немає тегів.
Ми в соцмережах
  • Facebook Basic Square
bottom of page